Intensitatea și durata tratamentului

Intensitatea și durata tratamentului

Dializa înlocuiește multe dintre funcțiile rinichilor, dar nu le poate înlocui pe toate. Prin urmare, pacienții dializați în stadiile inițiale ale tratamentului vor trebui să rămână în spital între tratamente pentru îngrijiri medicale şi asistenţă continuă. Aceastea includ fluidoterapie, antibioterapie, hiposecretoare şi pansamente gastrice și multe alte medicamente. Deoarece aceste animale vomită frecvent, calea de administrare va fi preponderent cea venoasă.

De asemenea, în această etapă pacienții vor avea nevoie de monitorizare constantă a tensiunii arteriale, a producţiei de urină, a aportului de lichide, a hemoleucogramei şi a mai multor parametrii biochimici (BUN, Creatinină, P, K+, Na+ etc). Când dializa este utilizată pentru insuficienţa renală acută, aceasta este continuată până când rinichii îşi recuperează complet funcția sau devine clar faptul că nu există nicio şansă ca rinichii să se vindece.

De cele mai multe ori, rinichii îşi vor recupera funcţia într-o perioadă de maxim patru săptămâni. Ocazional rinichii se vor vindeca mai repede. Nu există însă, nicio modalitate de a prezice timpul de recuperare a rinichilor de la bun început.

În caz de insuficienţă renală cronică, rinichii sunt deterioraţi permanent. Dializa este continuată de trei ori pe săptămână pentru tot restul vieţii pacientului. În acest caz, transplantul de rinichi este singura alternativă pentru dializa cronică. Nu toate animalele de companie cu insuficiență renală acută se pot recupera, chiar şi cu dializă. Aproximativ o jumătate din aceşti pacienţi supravieţuiesc. Din păcate, cealaltă jumătate nu poate fi salvată, în ciuda tuturor eforturilor medicale. Dintre cei care supravieţuiesc, unii se pot recupera complet, fără efecte de durată, în timp ce alţii dezvoltă boală renală cronică, ce necesită regim alimentar special și medicaţie continuă.

Deteriorările renale cauzate de infecții și flux sanguin redus la nivel renal pot fi tratate cu succes la 50-75% din cazuri, în timp ce șansele de recuperare în intoxicaţiile grave sunt de numai 20%, cu hemodializă.

Animalele de companie cu insuficienţă renală cronică tratate prin hemodializă pot supravieţui cu până la un an mai mult decât cele fără hemodializă.