Indicaţii ale hemodializei

Indicaţii ale hemodializei

Uremia acută
Una dintre cele mai frecvente indicaţii de hemodializă la câini și pisici este uremia acută. Aceasta atenuează rapid hiperpotasemia și poate restabili echilibrul fluidului, ce contribuie la stabilizarea pacientului și oferă îndeajuns de mult timp pentru ca funcția renală să fie recuperată. Hemodializa devine o soluţie atunci când consecințele clinice ale uremiei acute nu pot fi gestionate în mod eficient doar prin terapie medicală.

Boli renale cronice
Hemodializa este de asemenea, eficientă în gestionarea animalelor cu boli renale cronice în stadii terminale. Aceasta poate ameliora tulburările azotemice, electrolitice, minerale și acido-bazice, dar și hipertensiunea arterială sistemică, care complică aceste boli renale cronice, animalele necesitând hemodializă pe termen nelimitat.
Hemodializa este, de asemenea, frecvent utilizată în stabilizarea pre-operatorie a candidaților pentru transplantul renal, astfel evitând complicaţii cum ar fi anemia şi tulburările metabolice. Sesiuni scurte de hemodializă pre-operatorii ajută la gestionarea uremiei și stabilizarea beneficiarului, în timp ce sesiunile de hemodializă post-transplant pot sprijini beneficiarul în timpul perioadelor de funcționalitate întârziată a grefei, revizuirea complicațiilor tehnice sau chirurgicale, respingerea acută sau pielonefrită.

Hiperhidratarea
Hiperhidratarea, rezultată din hipertensiune arterială sistemică, ascită, edeme periferice și pulmonare şi insuficienţa cardiacă congestivă, este o complicaţie comună a terapiei agresive bazată pe fluide la animale cu leziuni renale. Supraîncărcarea circulatorie poate pune viața animalului în pericol și nu poate trata animalele care suferă de oligurie. Supraîncărcarea cu lichid este o caracteristică constantă a bolilor renale în stadiu terminal, atunci când animalele au o capacitate insuficientă de excreție pentru a elimina tratamentele cu fluide administrate intravenos sau subcutanat, sau suplimentele de lichide administrate pe cale orală. Aceste încărcări excesive de lichid pot fi ușor îndepărtate prin capacitatea de ultrafiltrare a hemodializei.

Expunerea la toxine
Tehnica dializei este perfectă pentru gestionarea intoxicaţiilor acute specifice. Diferite substanțe şi medicamente cu caracteristici fizice care permit trecerea prin porii membranei dializorului și care nu sunt legate de proteinele plasmatice pot fi rapid și eficient eliminate din fluxul sanguin, de multe ori cu o singură sesiune de hemodializă. Beneficiile includ capacitatea de a elimina toxinele care sunt deja absorbite din lumenul intestinal, eliminarea substanțelor care nu sunt absorbite de cărbunele intestinal, precum și faptul că, atât compusul de bază, cât și metaboliții toxici activi pot fi eliminaţi. Hemodializa poate fi utilizată şi în tratamentul unui număr de intoxicaţii comune cu: etilenglicol, metanol, salicilat, fenobarbital, acetaminofen, teofilină, aminoglicozide, antidepresive triciclice şi multe altele.