Hemodializa

Hemodializa

După cum bine se cunoaște, prin hemodializă se îndepartează toxinele din sânge, toxine pe care rinichiul este incapabil să le filtreze.

Insuficiența renală este o afecțiune mortală frecvent întâlnită la câine și pisică, iar în situații grave, medicația adjuvantă este limitată pentru tratamentul acesteia. Indicațiile hemodializei sunt insuficiența renală acută, insuficiența renală cronică, leptospiroza, babesioza precum și intoxicațiile acute cu medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, barbituricelor sau toxice, exemplul clasic fiind etilenglicolul. Este extrem de eficientă și în intoxicația cu struguri la câine.

Din punct de vedere medical, dializa este procesul de separare a unei substanțe cu dispersie coloidală de particulele cu dispersie moleculară, bazat pe proprietatea unor membrane de a reține numai particulele coloidale. Aceasta este utilizată pentru a reînlocui artificial funcţia renală. Rolul rinichilor este acela de filtrare a reziduurilor medicamentelor şi toxinelor din sânge, concentrează sau diluează urina pentru a preveni deshidratarea sau suprahidratarea, reglează tensiunea arterială şi produc anumiţi hormoni.