Alegerea şi montarea cateterului venos central

Alegerea şi montarea cateterului venos central

Alegerea cateterului este determinată de greutatea pacientului, de materialul din care este fabricat cateterul dar şi de durata ultilizării acestuia. Un cateter cu dimetrul cuprins între 2,3 – 2,6 mm este în general potrivit pentru un câine de talie mică, în timp ce pentru câinii de talie medie sau mare, este recomandat un cateter cu diametrul cuprins între 4 – 4,6 mm. Cateterele cu lumen dublu sunt cele mai utilizate la câini, acestea permiţând în mod simultan atât scoaterea, cât şi introducerea sângelui.

Noile tehnologii permit utilizarea cateterului venos central cu vârf moale din poliuretan, ce reduce riscul perforării venei şi al afectării intimei acesteia. Montarea cateterului se face în condiţii de maximă asepsie şi antisepsie de către personalul specializat al Clinicii noastre. Kit-ul de cateterizare conţine un ac cu valvă, acul Seldinger, cateterul Certofix, ghidul de sârmă cu vârj J flexibil, o seringă Omnifix Luer lock de 5 ml, bisturiu Cutfix şi un dilatator.


Montarea se face direct, cu verificare radiologică şi repoziţionare la nevoie, sau prin metoda Certodyn cu variaţia undei "P" de obicei, cu sedare ușoară sau cu anestezie locală, în funcție de starea pacientului. Aceasta din urmă este o metodă complet nouă și care ajută extrem de mult pacientul, reducând durata manoperei și implicit a anesteziei. De asemenea, nu mai este necesar controlul radiologic post cateterizare.

Tehnica implică secţionarea pielii în dreptul jugularei, introducerea acului cu valvă în jugulară, iar pe lumenul acestuia se introduce ghidul de sârmă. Se retrage acul, se dilată vena, după care pe ghid se introduce cateterul. În Clinica noastră, în martie 2014, am utilizat metoda Certodyn, pentru prima dată în România, prin realizarea EKG-ului central după montarea cateterului, pe firul de ghidaj. Adaptorul Certodyn reprezintă o tehnologie de ultimă oră ce converteşte în semnal EKG undele preluate direct din atriul drept.


Pe monitorul EKG-ului se poate observa cu uşurinţă cum unda P este ridicată, ceea ce indică faptul că poziţia cateterului este în atriul drept. Vârful cateterului se retrage la 2 – 3 cm în vena cavă superioară şi unda P revine la normal, cateterul ajungând la poziţia sa finală.