Pregătirea pacientului şi a hemodializei

Pregătirea pacientului şi a hemodializei

Pregătirea pacientului pentru hemodializă se face efectuând termometria acestuia, evaluând masa corporală, dar şi surplusul de lichide. Se stabilește gradul de heparinare pre-dializă, în funcție de parametrii hematologici și biochimici, 10-50 UI/kg inițial, apoi gradat în funcție de programul de hemodializă, 10-50 UI/kg/h pe linia arterială și se întrerupe cu 20-30 minute înainte de finalizarea tratamentului; (Grazia Guidi, 2013). Pacientul se evaluează cardiologic și se continuă monitorizarea pe toată perioada tratamentului. Se pregăteşte staţia de ultrafiltrare prin verificarea filtrelor, iar după dezinfecția aparatului se montează cablatura și se inițiază hemodializa. Stabilirea parametrilor de hemodializă se efectuează prin stabilirea parametrilor de ultrafiltarare (în funcție de analizele biochimice ale pacientului), limitelor de presiune, dar şi a datelor despre heparinizarea pacientului în timpul terapiei.


Setarea parametrilor heparinei se efectuează stabilind timpul de oprire al fluxului de heparină, bolusul inițial de heparină (1,5-5 ml), rata heparinării în timpul terapiei (1-5 ml/h) şi tipul de seringă (Producător: B Braun, Omnifix, 10-20ml).

Un alt factor important care trebuie avut în vedere în pregătirea hemodializei este compoziţia şi temperatura dializatului. În cazul animalelor de talie mică se foloseşte un amestec de electroliţi, iar compoziţia poate fi ajustată în funcţie de nevoie pacientului. Un alt component utilizat frecvent este biocarbonatul. O concentraţie scăzută a acestuia în dializat este preferată în cazul pacienţilor cu acidoză metabolică severă.

Ocazional, dializatul poate necesita anumite completări. La pacienţii intoxicați cu etilenglicol, se poate adăuga etanol, pentru a încetini metabolismul etilenglicolului și pentru a face posibilă o îndepărtare mai completă. Temperatura dializatului este reglată de aparatul de dializă şi poate avea un efect semnificativ asupra stabilității hemodinamice a pacientului. Dializatul încălzit poate determina vasodilatație și hipotensiune, în timp ce o temperatură mai scăzută poate duce la vasoconstricție și hipertensiune.

După încheierea hemodializei se efectuează dezinfecţia prin: selectarea dezinfectantului (acid citric după fiecare ședință şi tiutol 1 dată/săptămână), dezinfecție termică, dezinfecție chimică, dezinfecție chimică rapidă. Durata acestei proceduri este de aproximativ 35 de minute.